Imunoterapija – Uzročno liječenje alergijskih bolesti

Alergijske bolesti su u nezaustavljivom porastu i sada 30% populacije razvijenog svijeta ima neku od alergijskih bolesti. Alergije se mogu javiti na bilo kojem organu, najčešće su na dišnom sustavu, koži i probavnom sustavu, a u vidu dermatitisa, urtikarije, alergijskog rinitisa, astme i alergije na hranu.

Od svih su najčešći alergijski rinitis i astma. Ne zna se zašto dolazi do alergija, ali se zna da problem nastaje u ranom životu kada se imunološki sustav programira na prepoznavanje okolišnih čimbenika kao neprijatelja, koji pri svakom ponovnom susretu iznova izazivaju reakciju organizma. Terapija alergijskih bolesti je učinkovita, ali kako se radi o kroničnim bolestima, izgledno je da će terapiju trebati koristiti dugotrajno i ponavljano, što je često neprihvatljivo roditeljima kad je riječ o djeci, adolescentima koji odbijaju bilo kakvo liječenje, a osim toga troškovi liječenja su visoki. Osim svega navedenog, sadašnja terapija samo umiruje simptome bolesti, a ne kontrolira sam alergijski proces niti utječe na uzrok.

Jedina metoda uzročnog liječenja alergijskih bolesti je hiposenzibilizacija ili imunoterapija. To je metoda stara više od stotinu godina, kada su liječnici u Njemačkoj počeli prakticirati davanje alergena koji uzrokuje reakcije, u injekcijama pod kožu, te je, nakon nekog vremena, došlo do tolerancije organizma na alergen. Metoda liječenja je najsličnija cijepljenju protiv zaraznih bolesti, koje se pokazalo kao vrlo učinkovita zaštita.

Pacijentu su svaka dva tjedna do mjesec dana davane injekcije tijekom više mjeseci do godina, te bi se, nakon više godina, razvila tolerancija na alergen i osoba više ne bi dobivala alergijske reakcije pri kontaktu. Učinak je dugotrajan, nastavlja se i nakon prestanka hiposenzibilizacije. Osim toga, sprečava se daljnji razvoj senzibilizacije, tj. razvoj alergije na druge inhalacijske alergene. Taj način liječenja zadržao se i do danas, ali su pripravci znatno unaprijeđeni standardizacijom, tako da su nuspojave, koje su prije bile česte, sad znatno rjeđe.

Danas su razvijeni i novi načini imunoterapije, u vidu oralnih otopina ili tableta. Znatno su unaprijedili terapiju alergijskih bolesti hiposenzibilizacijom jer se liječenje provodi kod kuće samostalno, bez obaveznih posjeta liječniku. Učinci su jednako dobri, a liječenje se primjenjuje kod znanto mlađe djece, tako da je moguće već od treće godine. Naročito je uspješno liječenje alergijkog rinitisa i blage astme uzrokovane peludima, a uspjeh je to veći što je liječenje započeto ranije u bolesti, stoga imunoterapija i jest najuspješnija u djece.

Provodi se između tri i pet godina (sezona) i najčešće već u drugoj sezoni dovodi do značajno smanjene potrebe za lijekovima. Potrebno je započeti liječenje 8 tjedana prije početka cvatnje, što za najranije peludi (brezu i lijesku) znači u prosincu ili siječnju, za trave u ožujku, a za abroziju u lipnju.

Menu